Edinburgh på fyra dagar: del 1

Man hinner mycket på fyra dagar. Inte bara museum, historiska platser och god mat, utan även trevligt häng och vandringsstråk. 

Vi kom fram till Edinburgh runt kl. 18 på fredagkvällen. Det vill till att ta vara på tiden, tänkte vi, och begav oss några minuters promenad söderut till huvudgatan, supermysig gatan, branta gatan: Royal Mile. Gatan är en bra utgångspunkt för det mesta om man är turist i Edinburgh. Den delar Old Town och New Town (byggd på 1700-talet… vilket gör Old Town, ja, quite old), och kring den finns många av stadens kändare sevärdheter. Vi började med ett kvällsbesök på The Real Mary King’s Close: ett kvarter beläget under byggnader från 1700-talet. Kvarteret kretsar runt en close – en gata – med 7-våningshus som man leds runt i som i en labyrint. De flesta som bodde här dog i pesten kring 1645, och stället är kusligt men väldigt intressant. Man går därifrån lättad över att leva här och nu… 

Vi avslutade vår kväll med en restaurang jag får lov att rekommendera: Stocks – god italiensk mat och trevlig personal, på en tvärgata till Royal Mile. 

Till sist en liten hälsning från Skottland, apropå allt som händer i Storbritannien just nu. Fin, tycker jag. 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *